Hatay İli Arı Yetiştiricileri Birliği

Havaların ısınmasıyla arı kovanları açıldı

Genel Haberler

Havaların ısınmasıyla arı kovanları açıldı

DİYARBAKIR'da UNESCO Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Hevsel Bahçeleri ile türkülere konu olan Kırklar Dağı arasındaki vadiye kurduğu 500 arı kovanda bal üretimi yapan Abdulkadir Yolagelen (58), havaların ısınması ve çiçeklerin açmasıyla birlikte kovanların kapaklarını açtı.
Bingöllü arıcı Abdulkadir Yolagelen, 4 yıl önce Hevsel Bahçeleri ile türkülere konu olan Kırklar Dağı arasındaki vadiye 500 kovan arı getirip, üretime başladı. Yolagelen, havaların ısınması ve çiçeklerin açmasıyla birlikte kovanların kapaklarını açtı. Kış boyunca bölgede konakladıklarını belirten Abdulkadir Yolagelen, "2014 kışını burada geçirmiştim. O zaman havalar çok soğuktu ve 200'den fazla kovan arım telef oldu. Bu sene hava nispetten daha iyiydi. 100 kovan arı fire verdik. Havalar soğudu mu arılar ölüyorlar. Bu sene iyiydi telafisi mümkün. Şimdi bahar geldi. Kovanların ağzını açtık, arılarım şimdi Hevsel Bahçeleri ile Kırklar Dağı çevresindeki çiçeklerden besleniyor ve bal üretimi için çalışmaya başladılar. Mayıs ayına kadar buradayım. Sonra Bingöl'e döneceğim" dedi.
1986 yılından bu yana arıcılık yaptığını anlatan Yolagelen, "Bu süre zarfında hemen hemen Türkiye'nin bütün bölgelerinde arı yetiştiriciliği yaptım. Yine hemen bütün yazları Bingöl yaylalarında geçiririm. Ancak burası kışları çok soğuk oluyor. Dolayısıyla sonbaharın sonlarına doğru Mersin, Adana ve Diyarbakır gibi nispetten sıcak olan bölgelerde göçeriz. 2017 kışını Mersin'de geçirdim. 500 kovan arıdan 250'den fazlası telef oldu. Bunun nedeni oradaki çiftçilerin portakal, limon gibi narenciye ve diğer meyve ve sebzeleri ilaçlamaları. Arılar ilaçlanan çiçeklere konduğu zaman zehirlenip ölüyorlar. Bu nedenle geçen sene çok büyük bir zarar yaşadım. Geçen kışın başlarında kovanlarımı yeniden Kırklar Dağı'na getirdim. Sıcak ve güzel bir kışı geride bıraktık. Şükürler olsun kışı en az zararla atlattık" diye konuştu.
Hevsel Bahçeleri'nin arılara iyi geldiğini anlatan Yolagelen, "Normalde geçen sene ve ondan önceki senelerde de Mersin'e gitmeyecektim. Ama biliyorsunuz Diyarbakır'da büyük bir çatışma yaşandı ve bu nedenle buraya gelemedik. Şimdi burada huzur ve güven ortamı var. Burada çok güzel bir kış geçirdik. Kovanlarımızı açtık ve arılarımız çalışıyor. Bu mutluluk verici bir olay" dedi.
Her balın ayrı bir tadının olduğuna dikkat çeken Abdulkadir Yolagelen, "Bana sorarlarsa en iyi bal hangisi diye, hiç düşünmeden geven çiçeği balı derim. Geven çiçeği Karacadağ'ın zirvesinde ve Bingöl'deki yaylalarda var. Benim tercihim, köyümün de bulunduğu Bingöl yaylalarındaki geven çiçeklerinden yapılan baldır. Yılda ortalama 6 ton bal üretiyoruz. Televizyonlarda bal diye satılan ürünlerin bal ile uzaktan yakından alakası yok. Malesef vatandaşlar sahte balı, orjinalinden ayıramıyor. Bu çok zor bir olay. Em mantıklı yol balı güvenilir yerlerden satın almaktır" ifadelerini kullandı.

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER

Dünya Arı Günü

Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Necati Muz, arı üreticilerine bal üretimini artırmak için yapılması gerekenleri anlattı.

Muz, Dünya Arı Günü nedeniyle Tarım İl Müdürlüğünde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, kendisinin de arıcı olduğunu yaklaşık 200 kovan arıya baktığını belirtti.

Üreticilerden arıların beslenmelerine çok dikkat etmelerini, düzgün bir şekilde beslenmeyen arıların sağlığını kaybettiğini anlatan Muz, "Dünyanın en iyi ana arısını getirin, arılar düzgün beslenmediği zaman o ana arıdan verim alamasınız. Arı sağlığını kaybetmeye başlıyor, sonra da hastalıklar oluşuyor. Ana arı her şeyden daha önemli değildir. Beslenme burada ön plana çıkıyor" dedi.

Arıların vejetaryen olduğunu, arıya verilecek gıdalarda kesinlikle hayvansal ürünlerin olmaması gerektiğini ifade eden Muz, arının yediği her şeyin bitkisel kaynaklı olması gerektiğini vurguladı.

"Arıcılıkta başarılı olabilmek için çalışacağınız arıya karar verin" diyen Muz, "Doğru arıyla çalışmanız gerekir, hangi arıyla çalışacağınızı bilmeniz gerekir. Eğer bir arıcı gelişi güzel hiç bir şey yapmadan her yıl ölen arısının yerine oğul alarak eksikleri tamamlayarak arıcılığa devam ediyorsa bu arıcı para kazanmaz. Para kazanamıyorsak ta bu arıcılığı neden yapacağız ? Bu yıl kaç kilo bal alındı, hangi kovandan alındı arıcı bunları bilmesi lazım. Hangi arıdan bölme yapmamız lazım, en az oğul veren arıdan. Ana arı ızgarası da kullanın eğer bal verimini arttırmak istiyorsanız bunu yapın."şeklinde konuştu.

DEVAMI

‘Örnek Köy’ ile tersine göç hedefi

Büyükşehir Belediyesi ile Ankara Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliğiyle hayata geçirilecek olan ‘Örnek Köy Projesi’ kapsamında Ankara’nın ilçelerindeki genç çiftçiler tarım ve hayvancılığa teşvik edilecek. Tersine göçü amaçlayan projede üretilen ürünleri de devlet satın alacak.

Ankara Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi ‘Örnek Köy Projesi’ni hayata geçiriyor. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bu ay oy birliğiyle alınan karar kapsamında İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Mezarlıklar Dairesi Başkanlığı arasında protokol imzalanacak. Ankara’nın ilçelerindeki genç çiftçilere tarımsal ürün ve hayvan hibeleri sağlanacak. Hibelerle köyden kente göçün önüne geçilmesi hedefleniyor.

PİLOT MAHALLELER OLUŞTURULACAK

Örnek Köy Projesi kapsamında köyden kente göçün önüne geçilmesi, daha bilimsel bir planlı üretimin sağlanması ve ürünlerin pazarlanmasında fiyat dalgalanmalarının önüne geçilebilmesi amacıyla Ankara’da pilot mahalleler oluşturulacak. Genç çiftçilerin ürettiği ürünlere devlet tarafından geri alım garantisi sağlanacak. Proje kapsamında Büyükşehir çiftçilere çeşitli park ve bahçe malzemesi desteği sunacak.

YÜZDE 90 HİBE DESTEĞİ VERİLECEK

Üretim çeşitliliğini de artıracak Örnek Köy Projesi ile genç çiftçiler üretime teşvik edilecek. Verilecek desteklerle ürün çeşitliliği artacak. Çiftçilere tohum, fidan, arıcılık malzemeleri ile küçük ve büyükbaş hayvan desteği verilecek.Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile yapılacak protokol çerçevesinde pilot mahallelerdeki çiftçilere yüzde 90 hibe, yüzde 10 katkı payı ile tarımsal ve hayvansal üretim desteği verilecek.

DEVAMI

Başkanımız

baskan
Mehmet EKİCİ
Hatay İli Arı Yetiştiricileri Birliği

Etkinlik Takvimi

Foto Galeri

  • Hatay İl Tarım Müdürlüğü Personeli Ziyareti
  • 12 Birlik Toplantısı
  • Arı Kursu

Videolar

  • 1
  • Geçti Dost Kervanı Türküsü
  • Petek basımı ve Paketleme (HAYBİR)
  • Arı Yetiştiriciliği Kursu 2 (HAYBİR)