Hatay İli Arı Yetiştiricileri Birliği

Hayvancılık desteklemelerine başvurular başladı.

Genel Haberler

Hayvancılık desteklemelerine başvurular başladı.

OSMANİYE İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mustafa Örel, arılı kovan, damızlık ana arı, ana arı, besilik erkek sığır ve düve alım desteklemesi için başvurularının alınmaya başladığını duyurdu.
Mustafa Örel, yetiştiricilerin başvuru dilekçesi, başvuru formu, nüfus cüzdanı fotokopisi, var ise hayvancılık ziraat alanında eğitim aldığına dair diploma, belge, yada sertifika fotokopisi, var ise gazi veya birinci derece şehit yakını olduğuna dair belge, var ise işletmenin ari organik niteliğine dair belge, işletme tescil belgesi ve işletme kapasite raporu belgeleri ile 6 haziran günü mesai bitimine kadar bağlı bulunduğu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine şahsen başvurabileceklerini kaydetti.
Müdür Örel desteklemeler ile ilgili ise şöyle dedi: "Arıcılık kayıt sistemine kayıtlı, en az 30 en fazla 1000 adet arılı kovana sahip, Arıcılar Birliği ve Bal Üreticileri Birliği üyesi arıcılara arılı kovan başına 10 TL. destekleme ödemesi yapılacaktır. Desteklemeden yararlanmak isteyen arıcılarımızın 20 Temmuz 2018 tarihi mesai bitimine üyesi olduğu birliğe başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı, yetiştirici üretici örgütü üyesi arıcılara, damızlık ana arı için 40 TL., ana arı için 15 TL. destekleme ödemesi yapılacaktır. Bu kapsamda yetiştiricilerin damızlık ana arı ve ana arılarını, Bakanlıktan 31 aralık 2017 tarihinden önce üretim izni alan işletmelerden 28 eylül 2018 tarihine kadar satın almış olması gerekmektedir. Satın alınan damızlık ana ve ana arılara ait faturalarla beraber 20 temmuz 2018 tarihi mesai bitimine kadar üyesi olduğu birliğe başvuruda bulunması gerekmektedir. Satış belgeleri 28 eylül 2018 tarihine kadar da verilebilir. Erkek besi desteklemesi kapsamında yurt içinde doğmuş, küpelenmiş, TÜRKVET'e işletme ve hayvanların kaydı yapılmış, 1 Ocak 2018 -  31 aralık 2018 tarihleri arasında mevzuata uygun kesimhanelerde kesilmiş, 12 aylık yaştan büyük ve karkas ağırlığı en az 200 kilo erkek sığırlara 250 TL destekleme ödemesi yapılacaktır. Desteklemeden yararlanmak isteyen yetiştiricilerimizin 8 mayıs 2018-11 ocak 2019 tarihleri arasında kesim ücreti faturası, alındı makbuzu, kesilecek hayvan veya karkasının alım satımına ilişkin satış belgesi, kesimhane veteriner hekimi tarafından onaylanmış kesim cetveli ve TÜRKVET'te hayvanın düşüm belgesi ile bağlı bulunduğu İl İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine şahsen başvurmaları gerekmektedir. Ayrıca Düve Alım Desteği kapsamında 1 ocak 2018 tarihinden önce işletmesi Türkvet Sistemine kayıtlı olan yetiştiricilere düve yetiştirici merkezlerinden, hastalıktan ari işletmelerden, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünden (TİGEM), damızlık sığır yetiştirici birliklerinden, süt üretici birlikleri ile Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) ve iştiraklerinden temin ettikleri düvelere yüzde 30 oranında hibe desteklemesi yapılacaktır. Düve başına ödenecek destek miktarı Bakanlıkça belirlenecektir."

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER

Dünya Arı Günü

Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Necati Muz, arı üreticilerine bal üretimini artırmak için yapılması gerekenleri anlattı.

Muz, Dünya Arı Günü nedeniyle Tarım İl Müdürlüğünde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, kendisinin de arıcı olduğunu yaklaşık 200 kovan arıya baktığını belirtti.

Üreticilerden arıların beslenmelerine çok dikkat etmelerini, düzgün bir şekilde beslenmeyen arıların sağlığını kaybettiğini anlatan Muz, "Dünyanın en iyi ana arısını getirin, arılar düzgün beslenmediği zaman o ana arıdan verim alamasınız. Arı sağlığını kaybetmeye başlıyor, sonra da hastalıklar oluşuyor. Ana arı her şeyden daha önemli değildir. Beslenme burada ön plana çıkıyor" dedi.

Arıların vejetaryen olduğunu, arıya verilecek gıdalarda kesinlikle hayvansal ürünlerin olmaması gerektiğini ifade eden Muz, arının yediği her şeyin bitkisel kaynaklı olması gerektiğini vurguladı.

"Arıcılıkta başarılı olabilmek için çalışacağınız arıya karar verin" diyen Muz, "Doğru arıyla çalışmanız gerekir, hangi arıyla çalışacağınızı bilmeniz gerekir. Eğer bir arıcı gelişi güzel hiç bir şey yapmadan her yıl ölen arısının yerine oğul alarak eksikleri tamamlayarak arıcılığa devam ediyorsa bu arıcı para kazanmaz. Para kazanamıyorsak ta bu arıcılığı neden yapacağız ? Bu yıl kaç kilo bal alındı, hangi kovandan alındı arıcı bunları bilmesi lazım. Hangi arıdan bölme yapmamız lazım, en az oğul veren arıdan. Ana arı ızgarası da kullanın eğer bal verimini arttırmak istiyorsanız bunu yapın."şeklinde konuştu.

DEVAMI

‘Örnek Köy’ ile tersine göç hedefi

Büyükşehir Belediyesi ile Ankara Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliğiyle hayata geçirilecek olan ‘Örnek Köy Projesi’ kapsamında Ankara’nın ilçelerindeki genç çiftçiler tarım ve hayvancılığa teşvik edilecek. Tersine göçü amaçlayan projede üretilen ürünleri de devlet satın alacak.

Ankara Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi ‘Örnek Köy Projesi’ni hayata geçiriyor. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bu ay oy birliğiyle alınan karar kapsamında İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Mezarlıklar Dairesi Başkanlığı arasında protokol imzalanacak. Ankara’nın ilçelerindeki genç çiftçilere tarımsal ürün ve hayvan hibeleri sağlanacak. Hibelerle köyden kente göçün önüne geçilmesi hedefleniyor.

PİLOT MAHALLELER OLUŞTURULACAK

Örnek Köy Projesi kapsamında köyden kente göçün önüne geçilmesi, daha bilimsel bir planlı üretimin sağlanması ve ürünlerin pazarlanmasında fiyat dalgalanmalarının önüne geçilebilmesi amacıyla Ankara’da pilot mahalleler oluşturulacak. Genç çiftçilerin ürettiği ürünlere devlet tarafından geri alım garantisi sağlanacak. Proje kapsamında Büyükşehir çiftçilere çeşitli park ve bahçe malzemesi desteği sunacak.

YÜZDE 90 HİBE DESTEĞİ VERİLECEK

Üretim çeşitliliğini de artıracak Örnek Köy Projesi ile genç çiftçiler üretime teşvik edilecek. Verilecek desteklerle ürün çeşitliliği artacak. Çiftçilere tohum, fidan, arıcılık malzemeleri ile küçük ve büyükbaş hayvan desteği verilecek.Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile yapılacak protokol çerçevesinde pilot mahallelerdeki çiftçilere yüzde 90 hibe, yüzde 10 katkı payı ile tarımsal ve hayvansal üretim desteği verilecek.

DEVAMI

Başkanımız

baskan
Mehmet EKİCİ
Hatay İli Arı Yetiştiricileri Birliği

Etkinlik Takvimi

Foto Galeri

  • Hatay İl Tarım Müdürlüğü Personeli Ziyareti
  • 12 Birlik Toplantısı
  • Arı Kursu

Videolar

  • 1
  • Geçti Dost Kervanı Türküsü
  • Petek basımı ve Paketleme (HAYBİR)
  • Arı Yetiştiriciliği Kursu 2 (HAYBİR)